• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Open Monumentendag 9 september

De jaarlijkse Open Monumentendag had 9 september als thema “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Het is de oproep van de stads- of dorpsomroeper, waarbij hij de aandacht probeert te trekken van het publiek. In een tijd van analfabetisme en geruchten was hij de betrouwbare bron voor mededelingen van de lokale overheid.

Wie zijn deze boeren, burgers en buitenlui? Dit waren de bewoners van stad en dorp, van het land eromheen en de rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema gaat over deze mensen en over alles waar zij zich mee bezig hielden.

In het monumentale pand van het Historisch Genootschap, ‘t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132, was (en is) de prachtige reizende tentoonstelling over 400 jaar Meerpolder (en bijbehorend boek) te zien, met daarnaast een presentatie over Zoetermeerse Boerenerven. Foto’s beelden het landelijke thema “Boeren, burgers en buitenlui” uit, terwijl genealogen een enorme stamboom van een boerenfamilie toonden. Continue draaide een film met onderwerpen als de Paardenmarkt, Boerderijleven, Grote Vermenigvuldiging en Meerpolder.

Het volledige programma van de dag vindt u hier.«Terug