• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Tentoonstelling Jolly Duck

Op 22 februari 1945 crashte een viermotorige Liberator B24H bommenwerper vlak bij de boerderij van Tinus en Neeltje Janson bij de Noord Aasche Vliet. Veel Zoetermeerders hoorden het vliegtuig en ook dat er problemen waren. Alle negen bemanningsleden overleefden de harde landing. Eén van hen was John McCormick. Met hulp van het verzet ontkwam hij aan de Duitsers en verschool zich in het jachthuis bij Zevenhuizen, een onderkomen van dat Verzet en genaamd The Jolly Duck. Het Duitse leger ontdekte deze schuilplaats en een vuurgevecht was het gevolg. John McCormick en marechaussee Jacob van Rij verloren daarbij het leven.

Maarten Havinga  en Sylvan Staub hebben zich jarenlang verdiept in de personen en gebeurtenissen die destijds hebben plaatsgevonden. Bij de plaats van de crash hebben ze veel voorwerpen van het vliegtuig opgegraven.

Van 13 april tot 15 juni exposeren we foto’s en voorwerpen die bij deze episode in de Tweede Wereldoorlog horen. Over de Tweede Wereldoorlog in Zoetermeer is dan ook een boek verkrijgbaar voor de speciale kortingsprijs van 10 euro. Dorpsstraat 132 is open op maandagavond en woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Toegang is gratis!«Terug