• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Het ontzet van Leiden

U bent hier: home › Stadsgeschiedenis › Het ontzet van Leiden
De Tachtigjarige Oorlog heeft ook Zoetermeer niet onberoerd gelaten. In september 1574, toen de Maasdijken op bevel van de prins van Oranje waren doorgestoken en het gehele gebied tussen Maas en Rijn blank stond, voeren de watergeuzen onder leiding van Boisot op platbodems richting Zoetermeer. Ten zuiden van Zoetermeer lag namelijk de eeuwenoude Landscheidingsdijk tussen Delfland en Rijnland, waarop de Spanjaarden zich verschanst hadden. Na de nodige schermutselingen werden de Spanjaarden door de geuzen verslagen, de dijken doorgestoken en konden de geuzen door de Zoetermeerse polder verder varen. Een volgend obstakel vormde echter de Voorweg in Zoeter­meer, die door de Spanjaarden was bezet en te hoog was om onder water te lopen.

De Zoetermeerder Wolfert Adriaanszoon, wees de geuzen een sluiproute en met een omtrekkende beweging bereikten ze toen het Zoetermeerse meer. Vandaar was het een peulenschil om bij Leiden te komen en de Spanjaarden boden hoegenaamd geen weerstand meer. De gevolgen zijn bekend: op 3 oktober werd Leiden ontzet en dit wordt nog jaarlijks gevierd.
 
 

Afbeeldingen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 

Stadsgeschiedenis