• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Boterdorp (1850-1950)

U bent hier: home › Stadsgeschiedenis › Boterdorp (1850-1950)
In de negentiende eeuw werd Zoetermeer-Zegwaart ontsloten door de spoorlijn Den Haag-Utrecht, die in 1868 gereed kwam. Op de plaats van het huidige station Zoetermeer Oost stond een stationnetje, waar het wel niet zo vreselijk druk geweest zal zijn. Toch was dit een aanzet voor grotere bedrijvigheid in de dorpjes want de heren Van Well, Brinkers en Van der Hagen begonnen in de tweede helft van de vorige eeuw hun bedrijven in Zoetermeer. Van Well was de oprichter van de Spar, nu een bedrijf met vertakkingen over heel Europa. Margarinefabrikant Brinkers was tot voor kort gevestigd in Zoetermeer en produceert naast vele andere zaken o.a. het bekende Leeuwenzegel, Wajang en Bak en Braad. Van der Hagen ten slotte was de oprichter van Nutricia, met welks producten miljoenen baby's zijn gevoed en waar ontelbare kinderen Chocomel van drinken. Nutricia is nog steeds in Zoetermeer gevestigd.

De boter waar Zoetermeer beroemd om was - in de jaren dertig waren hier maar liefst vijftig 'boterboeren' gevestigd - is ook heden ten dage nog in veel kantines en lunchpakketten te vinden. De minipakjes margarine werden grotendeels door de Zoetermeerse firma Van der Spek verzorgd onder de naam "Zoetermeers Roem.

Een onderzoek naar de activiteiten van de boterboeren die sinds het einde van de 19e eeuw in Zoetermeer-Zegwaart actief waren, leverde een voorlopige lijst op, die u rechts op de pagina vindt. Ook staat daar de publicatie Zoetermeer zoals het was aan het begin van deze eeuw (Dorp zoals het was) met herinneringen van timmerman Willem Veldhuizen aan Zoetermeer-Zegwaart in de jaren 1910-1920. Bijgevoegd is een gids Feestwijzer ter gelegenheid van de viering van de 100-jarige onafhankelijkheid van de Fransen uit 1913. De Boerencourant en de Handelscourant tenslotte geven een beeld van de landbouw en de bedrijvigheid in de eerste helft van de 20e eeuw.
 
 

Afbeeldingen

Afbeelding
Afbeelding
 

Stadsgeschiedenis

Documenten

feestwijzer_1913.pdfFeestwijzer viering onafhankelijkheid 1913

Size: 16.15 Mb
Download
zoetermeerse_handelscourant.pdfHandelscourant

Size: 13.29 Mb
Download
zoetermeerse_boerencourant.pdfBoerencourant

Size: 16.2 Mb
Download
zoetermeer_zoals_het_was.pdfDorp zoals het was begin 20e eeuw

Size: 1.5 Mb
Download
boterboeren_lijst.xlsxBoterboerenlijst

Size: 51.74 Kb
Download