• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Dorpsstraat 116/118

U bent hier: home › Archeologie › Dorpsstraat 116/118
Deze laatste opgraving van de Archeologische Werkgroep vond plaats in 2002. Het betrof een relatief klein oppervlak op het achtererf. Uit de opgraving zelf, de profielen en vondsten bleek deze plek ook in vroeger eeuwen onbebouwd te zijn gebleven. De scherven in de looplaag dateerden uit de periode 1400-1600. Opmerkelijke vondst was een hoefijzer.
Uit archiefonderzoek is gebleken dat dit erf deel uitmaakte van de Hoftuin die behoorde bij het Huis te Palenstein, en wel het meest oostelijke gedeelte daarvan. In 1568 was de gehele Hoftuin door de ambachtsheer in leen uitgegeven aan Martijn Jansz Timmerman. Het huis op het erf was tussen ca. 1575-1595 eigendom van de schout van Zegwaart, Christoffel de Neckere. Aa het einde van de 16e eeuw was het huis verhuurd aan een schrijnwerker, een kleermaker en een ketelboeter.
De geschiedenis van het perceel is uitgebreid beschreven in Een kasteel in de Dorpsstraat (2004). De huidige bebouwing bestaat uit een voormalig dubbel woonhuis, gebouwd in 1909.
 
 

Afbeeldingen

Afbeelding
Afbeelding
 

Archeologie