• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

    Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
     
 
 

Dorpsstraat 113

U bent hier: home › Archeologie › Dorpsstraat 113
Bij Dorpsstraat 113 heeft de werkgroep al in 1992 gegraven op het achtererf. Bewoningssporen uit de 15e eeuw zijn toen aangetroffen, waaronder een bijzondere houten beker uit die tijd. Van de beker is maar één ongeveer gelijk exemplaar bekend in West-Europa!
In 2004 is het pand helaas gesloopt. Een stuk erfgoed minder, wel een kans om bodemsporen te onderzoeken. Er was erg weinig tijd dus veel meer dan een proefsleuf kon niet worden onderzocht. Toch kwam daar een zogenaamde haardplaats tevoorschijn, de plek waar in het middeleeuwse huis werd gestookt en gekookt. Bijzonder is de vondst van een grote pot waarin de as werd gedaan na het doven van het vuur. De pot dateert uit omstreeks 1200. Dat toont aan dat er rond die tijd al bewoning was in de huidige Dorpsstraat.
 
 

Afbeeldingen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 

Archeologie