• Alles over de geschiedenis van Zoetermeer

  Afbeelding: Alles over de geschiedenis van ZoetermeerWelkom bij Oud Soetermeer! Hier vindt u informatie over de geschiedenis van de stad Zoetermeer. Via de werkgroepen kunt u onderzoek doen of daarbij worden geholpen. Hoe u lid kunt worden of aan de activiteiten kunt deelnemen, vindt u ook op deze site.
   
 
 

Genealogie

U bent hier: home › Genealogie
De doelstelling van de Genealogische Werkgroep Zoetermeer is het bedrijven en ondersteunen van gedegen genealogisch en heraldisch onderzoek.

Bij het genealogisch onderzoek ligt de nadruk op de Zoetermeerse en Zegwaartse families. Alle verzamelde genealogische gegevens van deze families worden vastgelegd in een genealogische database die inmiddels 215.000 personen bevat. Voor leden en niet-leden is het een unieke bron van informatie voor het vinden van een antwoord op hun vragen. Ook heeft de GWZ een collectie opgebouwd van familie-advertenties van Zoetermeerders. Voor leden staat bovendien een uitgebreide genealogische bibliotheek voor raadpleging tot hun beschikking.

Wij kunnen u helpen

Komt u met uw genealogisch onderzoek in Zoetermeer of Zegwaart uit, dan bieden wij u de volgende mogelijkheden:

Internet
 • Families in en om Zoetermeer: Op deze pagina vindt u verwijzingen naar interessante genealogische artikelen over Zoetermeerse families. Veel van deze gegevens staan online ter beschikking. (tijdelijk buiten bedrijf)
 • Bronbewerkingen:. In samenwerking met het Stadsarchief Zoetermeer is door vrijwilligers een groot aantal bronnen m.b.t. Zoetermeer/Zegwaart digitaal bewerkt en deze kunnen ook online geraadpleegd worden. De belangrijkste hiervan zijn de volledige doopboeken (1584-1811) en trouwboeken (1605-1811) van Zoetermeer en Zegwaart.
 • Bibliotheekcatalogus: De bibliotheek bevat diverse boeken (zoals de Kwartierstatenboeken van Prometheus) en tijdschriften (o.a. Ons Voorgeslacht en Ons Erfgoed). Ook treft u er de bewerkingen van met name DTB bronnen aan uit omliggende plaatsen, zoals Leidschendam, Bleiswijk, Nootdorp en Berkel. De genealogische bibliotheek is op de inloopavonden te raadplegen.
Persoonlijk contact
 • Inloopavonden: Iedereen is welkom op onze inloopavonden, de toegang is vrij en de koffie staat klaar! In een gemoedelijke sfeer kunt u kennis maken met de activiteiten van de GWZ. De werkgroepleden geven genealogische informatie over Zoetermeer en omgeving. U kunt snuffelen in de bibliotheek, u kunt zoeken in de genealogische database, in de collectie familie-advertenties en u kunt ervaringen uitwisselen met mede-onderzoekers.
 • Familiedossiers: Van een groot aantal families is informatie verzameld. U kunt hier kijken of het familiedossier in de kast staat. De familiedossiers kunt u inzien op de inloopavonden.
 • Vragen per email. Genealogische vragen m.b.t. Zoetermeer of Zegwaart kunt u per e-mail sturen naar gwz@oudsoetermeer.nl. Vergeet u niet te vermelden welke informatie u al heeft. Wij proberen op uw vraag binnen 2 weken te reageren.
U kunt ons helpen
 • Indien u bij uw onderzoek elders stuit op gegevens over Zoetermeer of Zegwaart dan stellen wij het zeer op prijs als u deze wilt overnemen en ons wilt toesturen. Het zijn vaak deze 'toevalsvondsten' die het mogelijk maken relaties te leggen tussen gelijknamige families in Zoetermeer en in plaatsen daarbuiten.
 • Ook hebben we interesse in familiedrukwerk (geboorte-, trouw- en overlijdenskaarten) en afbeeldingen van Zoetermeerders van voor 1950 (foto's, tekeningen of schilderijen).
 • Heeft u genealogische boeken of tijdschriften die u niet meer gebruikt, dan weten wij daar altijd wel raad mee.
Wilt u ons informatie, familiedrukwerk of boeken/tijdschriften doen toekomen, dan kunt u e-mailen naar gwz@oudsoetermeer.nl of contact opnemen met de GWZ-contactpersoon.

Als lid van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer kunt u kosteloos lid worden van de GWZ. Als beginnende of als gevorderde stamboomonderzoeker zult u zich bij ons thuis voelen en u zult voortgang in uw onderzoek boeken. Voor de leden van de werkgroep is er wekelijks een zogenaamde werkbijeenkomst op de maandagavond, waar u met medeonderzoekers van gedachten kunt wisselen. Voor meer informatie of het aanmelden als lid kunt u e-mailen naar gwz@oudsoetermeer.nl. of de GWZ-contactpersoon benaderen.
 
 

Afbeeldingen

Afbeelding
 

Genealogie

Documenten

1909_toelichting_bij_de_gezinshoofden.doc1909 toelichting gezinshoofden

Size: 22.5 Kb
Download
1909_gezinshoofden.xls1909 gezinshoofden

Size: 58.5 Kb
Download