Geschiedenis van Zoetermeer en Zegwaart

De geschiedenis van Zoetermeer en Zegwaart omvat meer dan 1000 jaar. Ontdek hoe Zoetermeer zich ontwikkelde van nederzetting in de 11e eeuw tot stad in de 21e eeuw. Deze historie is hier toegankelijk gemaakt voor jong en oud.

De geschiedenis In een notendop

Geschiedenis in een notendop
Enkele artikelen geven een beeld van de geschiedenis van Zoetermeer en Zegwaart, vanaf de stichting van de eerste nederzetting voor het jaar 1000 tot in de 21e eeuw. Klik hiernaast bij Stadsgeschiedenis.

Op de website Zoetermeermijnstad staat een overzichtelijke TIJDLIJN met ruim 50 verhalen over de geschiedenis van Zoetermeer. Ook is daar informatie te vinden over de meer dan 100 monumenten in onze stad. Deze monumenten zijn ook op de kaart gezet.

Sacha van Vlaardingen schrijft korte toegankelijke artikelen over de Zoetermeerse historie.

Zelf aan de slag

Op zoetermeermijnstad.nl staat een LESBRIEF over de Tweede Wereldoorlog en Zoetermeer. Ook over andere onderwerpen zijn er lesbrieven.

Gebruik onze bronbewerkingen op www.allezoetermeerders.nl om zelf onderzoek te doen. Bronbewerkingen zijn digitale weergaven van teksten in archieven, vaak alfabetisch (indexen) of logisch gerangschikt. De archieven zelf berusten in de meeste gevallen in het Stadsarchief Zoetermeer, waar ze op afspraak kunnen worden geraadpleegd.


Wilt u zelf onderzoek doen?

Raadpleeg onze uitgebreide data die wij door de jaren hebben opgebouwd.

Zelf onderzoeken

Stadsgeschiedenis

Lees meer over de stadsgeschiedenis van Zoetermeer.

Verder lezen

Foto- en filmcollectie

We hebben een grote collectie beeldmateriaal van in en rond Zoetermeer, door de jaren heen.

Bekijk de collectie

Publicaties

Boeken, tijdschriften, interviews, e.d. zijn kun je hier lezen, downloaden of bestellen.

Naar publicaties