Cultureel erfgoed in Zoetermeer

Zowel het oude dorp als de jonge stad zijn rijk aan cultureel erfgoed. We spannen ons in om dat te beschrijven en te behouden.

Het beschermde cultureel erfgoed in Zoetermeer bestaat uit

archeologisch waardevolle gebieden(zie ook de downloads hiernaast)

De gemeente Zoetermeer heeft een uitgebreide erfgoedpagina, met onder andere de erfgoedverordening en informatie over monumenten. Daarnaast is er erfgoed dat de moeite waard is behouden te blijven maar dat niet in de bovenstaande categorie├źn is opgenomen. Dit is wel opgenomen in de publicatie "De geschiedenis op straat"(uitverkocht, wel in de Dorpsstraat 132 ter inzage).

Bij Ardito kunt een virtuele tour maken door een paar van Zoetermeers' fraaiste monumenten.

Monumenten blijven kwetsbaar. Het gasfittershuisje Delftsewallen 15 is helaas gesloopt in 2013 en het woonhuis van de Annahoeve  (Voorweg 131) is in oktober 2013 afgebrand. Al eerder gingen boerderijen aan de Zegwaartseweg in vlammen op.

In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is een lijst gemaakt van interessante jongere bouwkunst uit de periode 1945-1965. Sommige gebouwen uit deze periode zijn al gemeentelijk monument. Behoudswaardig erfgoed uit de periode vanaf 1965 zal nu ook meer aandacht krijgen. In De Gave Stad (2003) kunt u meer lezen over onder andere jongere bouwkunst en stedenbouw per wijk.