Tentoonstelling Zoetermeerlijn De Sprinter

In het kader van ’Zoetermeer 60 jaar New Town’ organiseerde Oud Soetermeer een tentoonstelling over de ‘Zoetermeerlijn’ en de ‘Sprinter’.

U kunt de expositie met dank aan Ardito gewoon thuis bekijken!

In het kader van ’Zoetermeer 60 jaar New Town’ organiseerde Oud Soetermeer van juli t/m september een tentoonstelling over de ‘Zoetermeerlijn’ en de ‘Sprinter’.

In 1972 start na een lange voorbereiding officieel de bouw van de Zoetermeerlijn. De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteren deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn is (in zijn begintijd) uniek zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorziet in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lustraject in Zoetermeer, de ‘krakeling’ genoemd. Sinds 2006 wordt deze openbare vervoervoorziening door Randstadrail verzorgd.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan aspecten als voorbereiding en onderhandeling, bouw, materieel- en trajectkeuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers. Ook de zaken die moesten wijken voor de aanleg van de lijn komen aan bod. Te zien zijn: Veel foto’s, documenten, attributen, modellen en een videofilm.Naar overzicht